Bardzo dobrą wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pożąda wina, który znakomicie połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, ale które z nich będzie w największym stopniu odpowiednie? Przeważnie jest tak, że najporządniej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tu mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o słusznej strukturze pasującej do dania.
mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków
Przepis na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i w szeregu przypadków mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezlik przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco znacznie bardziej poszaleć.
• Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, ale też Sangiovese, Negroamaro, czy też Nero d’Avola.
Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, które nie smakowałaby dość poprawnie z serem, wobec tego zamiast tego lepiej pomyśleć o dobraniu właściwego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Oprócz tego lżejsze czerwone wina z są następnym wspaniałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana bądź też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.